Türkü Yurdu

Ferhat Tunç : Türkü Sözleri - Türkü Notaları - Türkü Hikayeleri

Ateş Gibi (Mazlum Duruşunda)  Sponsorlu Bağlantılar


Ateş Gibi (Mazlum Duruşunda)  Ferhat Tunç Hayatı - Ferhat Tunç Kimdir ?


Doğum Yeri: Dersim
Doğum Yılı: 1964

Ferhat Tunç, yüksek dağların arasındaki kentte, Dersim'de (Tunceli) doğdu. Orada güneş kutsaldır ve ateşe su dokülmez; her dağın, her ırmak ve çiçeğin bir öyküsü vardır. Tunç’un çocukluğu rüzgârın ve karın bile asi olduğu Dersim’de başlayıp, Almanya’da sürer. Doğduğu Mart 1964’ten, liseye kadar olan dönemi memleketinde geçirir. Tunceli, Almanya, tekrar Türkiye derken, ömrünün otuz beş yılını geride bırakır.

"Dersim, her insanı etkilediği gibi beni de çocukluğumdan beri etkiledi ve yönlendirdi. Ağıtlar, ninniler ve tarihindeki o derin yaralar bana yönümü gösterdi. Payıma yasaklı olmak düşecekti, kabul ettim; ama yine de kaderim Dersim'in kaderinden farklı olmadı. Göçtüm, yandım, uzaklardan özledim, kavuşamadım," der Ferhat Tunç.

İlkokulda türkü söylemeye başlar. Düğünlerde ve özel gecelerde söylediği türkülerle insanlarını bazen hüzünlendirir, bazen coşturur. Dersimlilerin ‘küçük’ ozanıdır artık o. Doğduğu coğrafya Ferhat’a el vermiştir...

Ferhat Tunç, 1979’da zorunlu olarak Dersim’den ayrılıp Almanya’ya, ailesinin yanına yerleşir. 1984 yılına kadar Dersim ve Almanya’daki müzik yaşamına ilişkin, "O yıllarda yaptığım müzik, içerik kaygısına düşmeden, ama devrimci ruha sahip amatörce bir süreçti," der. 1982’de Frankfurk’ta tanıştığı Amerikalı müzisyen Darnel Sumers'ın Ferhat Tunç’un müziğine önemli katkıları olur. Sumers, yaptığı "reggae" müziğinden de yola çıkarak, müzik bilgisi, değişik kültürel motiflerin müziğe aktarılması ve yine müzikte çok seslilik ve çok renklilik konusunda Ferhat Tunç’a katkı sunar. Ferhat Tunç müziğinde "yeni" olarak tanımlandığı bu bakışını Amerikalı dostu Sumers, üç Alman ve bir de Yunanlı müzisyenle yaptığı değişik müzik denemeleriyle zenginleştirir. Bu bileşimle Avrupa’da birçok konser verir. Mainz Üniversitesi'ne bağlı bir müzik okulunda aldığı eğitim, yeni şekillenen müzik bilincinin pekişmesine yardımcı olur.

Sanatçının 1984’te Türkiye’den giden müzisyen Orhan Temur ile başladığı çalışma, elde edilen birikimin de kullanılmasıyla "Bu Yürek Bu Sevda Var İken" isimli albümü ortaya çıkarır. Uzakta oluşuna rağmen ülkesinde yaşananlara kayıtsız kalmayan Ferhat Tunç’un bu yeni albümü, 12 Eylül’e itirazın izlerini taşır. "Bu Yürek Bu Sevda Var İken" albümünün, Karacaoğlan ve Yunus Emre ile halk edebiyatının çağdaş bir yorum olarak düşünen Ferhat Tunç albümü, içeriği, tekniği bakımından amatör, ama müzik hayatında profesyonel çalışmaya bir geçiş olarak görür. Ülkesinde yaşanan alt üst oluşa rağmen 1985’te Türkiye’ye geri döner ve çalışmaya başlar. Aynı yıl ‘yeni bir başlangıç’ olarak görülen "Vurgunum Hasretine" albümünü çıkarır. Bu albüm ile hızlı bir şekilde konserlere başlar.

12 Eylül darbesinin halen kendisini yoğun olarak hissettirdiği bu dönemde Ferhat Tunç da nasibini alır. Bu dönemi; "Türkiye’ye döndükten sonra kendimi bir bütün olarak toplumsal muhalefetin içinde buldum. Toplumsal hareketin bastırıldığı, hak ve özgürlüklerin geri alındığı bir dönemde halkımın yanında yerimi aldım," diye değerlendirir. Miting havasında geçen konserler, gözaltılar, yasaklamalar ve mahkemelerde yargılanmalardan oluşan bir sürecin başlangıcı olur. Ferhat Tunç bu dönem için; "Saldırılar arttıkça ben güçleniyordum. Sanatsal üretimimin geliştiğine ve güzelleştiğine şahit oluyordum. Mücadele havzasının, sanatsal üretimle olan birlikteliğini test ettim," der sonradan.

Türkiye’de zorlu başlayan bu müzik sürecinde çıkardığı albümler, yaşanılan toplumsal gerçekligin aynası niteliğindedir. *1987’de "Ay Işığı Yana Yana" *1988’de "Yaşamak Direnmektir" *"İstanbul Konserleri-1" *1989’da "Vuruldu" *1990’da "Gülvatan" *1991’de "Ateş Gibi" *1992’de "İstanbul Konserleri-2" *1993’de "Firari Sevdam" *1994’de "Özlemin Dağ Rüzgârı" *1995’de "Kanı Susturun" *1997’de "Kayıp" *1999'da "Kavgamın Çiçeği" 2000 yılında yayımlanan "Her Mevsim Bahardır" isimli albümü Ferhat Tunç’un müzik ile olan beraberliğinin 15. tanığı olarak bu yaşam öyküsündeki yerini alır.

Ateş Gibi (Mazlum Duruşunda)  Ferhat Tunç Tüm Türküleri


Turkuyurdu.com türkü sözü sitesinde Ferhat Tunç mp3 dosyaları veya Ferhat Tunç türkü mp3 indirebileceğiniz Rapidshare ve benzeri linkler yoktur. Türkü Yurdu sadece Ferhat Tunç türkü sözlerini ve notalarını içerir. Sitede bulunan Ferhat Tunç türkü sözleri tamamen bilgi amaçlı sunulmuştur.