Orta Anadolu Türkmenlerinin (Oğuz) mensup olduğu Dulkadir Beyliğinin kurucusu Zeynettin Karaca Bey, 1327'de Kırşehir, Bozok, Maraş ve Halep Türkmenlerinin resmen reisi idi.
Karaca Beyin ölümünden sonra, oğulları beyliği yönettiler. Torunlarından Alaüddevle Bozkurt Beyi Fatih Sultan Mehmet, Dulkadir Beyliğine atadı. Prof. Dr. İlhan Şahin'in ortaya çıkardığı defter kaydında Kırşehir merkez olmak üzere Mucur, Salanda, Ortaköy, Koçaş, Hüseyin Abad nahiyesi ve köyleri, Budak Özü ve köyleri, Gölhisar, Malya, Kızılöz ile muhtelif araziler ve yaylaklar kendisine dirlik olarak verildi. Şahbudak Bey ile Kardeşi Bozkurt Bey iktidar mücadelesine tutuşmuşlardı. Bozkurt Beyin karşısında tutunamayan Budak Bey, 1489 yılında kendisine destek veren Kırşehir'deki Rışvan Türkmen aşiretinin himayesinde Bozkurt Beye karşı çıkmış, fakat ikinci kez yenilmiştir. Bu savaşta yenik düşen Budak Bey, Kırşehir Mucur'a bağlı yine aynı adla anılan Rışvan köyünde saklandığı bir konakta ele geçirilmiş, tutuklanıp kardeşi Bozkurt Bey'e teslim edilmiştir. Şahbudak Beye destek vermesi nedeniyle yenik düşen Rışvan aşireti, yurtlarını terk ederek dağılmışlardır.
Bu olay üzerine söylenmiş olduğu bildirilen şiirin son mısralarından Ziyaret dağı adı geçmektedir. Rışvan köyü yakınındaki dağa, yöre halkı halen Ziyaret demektedir.
Kaynak: Öyküleriyle Kırşehir Türküleri, Destanları, Ağıtları - Baki Yaşa Altınok, Oba Yayıncılık, Mayıs - 2003, Ankara, s.25 |