Salt bölgemizin özgü bir Batı Trakya türküsü.Gümülcine şehrinin hemen yakınında yer alan Rodop dağları eteklerinde,halk arasında "Yaka" diye adlandırılan köyler dizisinin ilk koyu Sendelli'dir.Pos-Pos çayı kenarındaki Sendelli'de kırk yıl önce yaşanmış bir namus olayının öyküsüdür bu türkü.
Tahminen 1946-1947 yıllarında Sendelli güzellerinden Fethiye Hanım hakkında köy içinde dedikodu yayılır.Aslen Büyükmüselim köyünden olan Fethiye Hanım'la Sendelli'li Halil,evlilik hayatlarında iyi geçinmekte ve bir çocukları bulunmaktadır. Fakat kadın hakkında dedikodunun yayılması üzerine,Fethiye'yi kıskanan kocası,kadına anasının evine gitmeyi yasak eder.
Bir gün,aile reisinin dağda odun kesmekte olduğu sırada eşinin evde bulunmadığını haber alması,kocayı hiddet içerisinde köye dönmeye mecbur eder.Gerçekten kadın evde bulunmadığını ve dışardan gelmekte olduğunu görünce dut ağaçlarının bulunduğu bir yerde,karısını elindeki baltayla öldürür.Dağa çıkar,daha sonra Bulgaristan'a geçer.Aradan birkaç yıl geçince tekrar geri döner,fakat köyünde barınamaz.Gidip Edirne'ye yerleştiği ve orada yaşadığı söylenir.Fethiye Hanım'la evliliklerinden olan çocuk da daha sonraları olduğu için bu ailenin tamamen dağıldığı görülür.
Tutucu bir toplum özelliği taşıyan Batı Trakya Azınlık halkının namus kavramına verdiği önem bakımından ilginç bir türküdür Pos-Pos köprüsü. |